Pages in topic: [1 2 3] > | Novac i oko njega Thread poster: VIVA VOCE Ltd.
|
Smatram sasvim normalnim u našem poslu, kao i u svakom drugom, razmišljati o novcu, o plaćanjima, o odnosima. Valjda svi na tu temu imamo nekih upita.
Razmotrimo situaciju svojeg članstva u proz-u (govorim s pozicije hrvatske državljanke, a mogla bih biti i iz neke druge zemlje izvan EU).
Kako, dakle, zakonski pomirujemo situaciju kad nam neki prijevod naruči, recimo, neka francuska agencija. Mi to njima napišemo i pošaljemo, oni nam izdaju račun i plate na ra... See more Smatram sasvim normalnim u našem poslu, kao i u svakom drugom, razmišljati o novcu, o plaćanjima, o odnosima. Valjda svi na tu temu imamo nekih upita.
Razmotrimo situaciju svojeg članstva u proz-u (govorim s pozicije hrvatske državljanke, a mogla bih biti i iz neke druge zemlje izvan EU).
Kako, dakle, zakonski pomirujemo situaciju kad nam neki prijevod naruči, recimo, neka francuska agencija. Mi to njima napišemo i pošaljemo, oni nam izdaju račun i plate na račun koji smo im naveli. E sad, kako mi to prikazujemo u smislu poreza? I je li to sve uopće legalno, budući tražitelj prijevoda nije iz Hrvatske, a ja sam prijevod obavila u Hrvatskoj? Tko onda mora platiti PDV?
Malo sam gledala topice na forumu "Money Matters". Iste stvari pitaju se i ljudi u EU, Americi, Indiji...
Zašto i mi ne bismo porazgovarali o tome? kako vi to rješavate? ▲ Collapse | | | PDV se obračunava prema mjestu korisnika Vaše usluge. | Mar 16, 2007 |
Ako Vašu uslugu prevođenja koristi neka pariška ili berlinska agencija, porez na dodanu vrijednost obračunava se i odvodi u Francuskoj, odnosno Njemačkoj jer je u njima sjedište korisnika.
Ako ste obveznik PDV-a, to Vam sve detaljno može objasniti Vaš porezni referent i/ili knjigovođa.
Pretpostavljam da ovo pitanje postavljate vezano uz moje traženje objašnjenja o obračunu PDV-a za usluge koje pruža ProZ.com u Hrvatskoj kroz organizaciju tečaja poduke za W... See more Ako Vašu uslugu prevođenja koristi neka pariška ili berlinska agencija, porez na dodanu vrijednost obračunava se i odvodi u Francuskoj, odnosno Njemačkoj jer je u njima sjedište korisnika.
Ako ste obveznik PDV-a, to Vam sve detaljno može objasniti Vaš porezni referent i/ili knjigovođa.
Pretpostavljam da ovo pitanje postavljate vezano uz moje traženje objašnjenja o obračunu PDV-a za usluge koje pruža ProZ.com u Hrvatskoj kroz organizaciju tečaja poduke za Wordfast. Proz.com tu nije u istoj poziciji kao neka agencija za koju prevodite - on ne kupuje Vašu uslugu, već je, naprotiv, prodaje.
Problem je u tome što su korisnici usluge - polaznici seminara - hrvatski rezidenti, što obveza PDV-a nastaje u Hrvatskoj i što zasad nisu pružena objašnjenja kako će Proz.com fakturirati uslugu koja podliježe obvezi plaćanja PDV-a tako da svatko svoj plaćeni porez dobije nazad prilikom podnošenja mjesečne, odn. tromjesečne prijave PDV-a. ▲ Collapse | | | VIVA VOCE Ltd. Croatia Local time: 02:25 English to Croatian + ... TOPIC STARTER financije su jako široko područje | Mar 16, 2007 |
[quote
Proz.com tu nije u istoj poziciji kao neka agencija za koju prevodite - on ne kupuje Vašu uslugu, već je, naprotiv, prodaje.
[/quote]
Topic i jest i nije potaknut pitanjem vezano uz seminar koji će se održati u Zagrebu. Meni se čini da link koji vodi u FAQ dosta dobro pojašnjava taj dio. Dio Vašeg odgovora koji citiram isto tako djelomično ne stoji, jer je proz u mojem slučaju tražitelj usluge izvršitelja eduk... See more [quote
Proz.com tu nije u istoj poziciji kao neka agencija za koju prevodite - on ne kupuje Vašu uslugu, već je, naprotiv, prodaje.
[/quote]
Topic i jest i nije potaknut pitanjem vezano uz seminar koji će se održati u Zagrebu. Meni se čini da link koji vodi u FAQ dosta dobro pojašnjava taj dio. Dio Vašeg odgovora koji citiram isto tako djelomično ne stoji, jer je proz u mojem slučaju tražitelj usluge izvršitelja edukacije...
Mene isto puno toga u financijskom smislu zanima, pa bi bilo odlično da se tema odmakne od tog seminara.
Zato sam je i stavila u zaseban topic. ▲ Collapse | | | VIVA VOCE Ltd. Croatia Local time: 02:25 English to Croatian + ... TOPIC STARTER
Vesna Zivcic wrote:
Ako Vašu uslugu prevođenja koristi neka pariška ili berlinska agencija, porez na dodanu vrijednost obračunava se i odvodi u Francuskoj, odnosno Njemačkoj jer je u njima sjedište korisnika.
recimo, baš me zanima ovaj dio Vašeg posta. To znači da ja, ishodivši certifikat o rezidentnosti u svrhu izbjegavanja dvostrukog oporezivanja, novac primljen od naručitelja prijevoda, ne moram prijaviti u poreznoj prijavi ovdje kao svoje prihode koji podliježu PDV-u, budući je porez već plaćen u zemlji naručitelja? | |
|
|
Ljerka Polegubić wrote:
[Dio Vašeg odgovora koji citiram isto tako djelomično ne stoji, jer je proz u mojem slučaju tražitelj usluge izvršitelja edukacije...
Vi ste svoju privatnu razmjenu usluge s ProZ.comom riješili ugovorom i nekom potvrdom/obrascem koju ste im potpisali da se izbjegne dvostruko oporezivanje. Za uslugu koju ćete pružiti njima po tom ugovoru, oni će u SAD platiti pripadajući VAT.
Samo prema Vama ProZ.com nastupa kao tražitelj/korisnik usluge.
Prema svim polaznicima seminara on nastupa kao davatelj usluge (čiji ste Vi samo izvršitelj). Korisnici usluge su polaznici seminara.
Nadam se da sam terminološki pojasnila situaciju.
I pokušajte stvar sagledati iz perspektive polaznika seminara. | | | VIVA VOCE Ltd. Croatia Local time: 02:25 English to Croatian + ... TOPIC STARTER ja bih odgovor na pitanje o dvostrukom oporezivanju... | Mar 16, 2007 |
Draga Vesna, jasno mi je. Iskreno, ne znam što bih više na tu temu...
Mogu li vas zamoliti odgovor na pitanje koje je uslijedilo vašem prvom postu? | | | Kristina Kolic Croatia Local time: 02:25 English to Croatian + ... SITE LOCALIZER Bez PDV-a za usluge fakturirane u inozemstvo | Mar 16, 2007 |
Koliko je meni poznato, na usluge prevođenja koje se fakturiraju pravnoj osobi sa sjedištem u inozemstvu ne obračunava se PDV jer se smatra izvozom.
Tako su barem meni tumačili u poreznoj upravi od samog uvođenja PDV-a i tako zapravo radim.
Kada Hrvatska postane članica Europske unije, onda ćemo i mi dobiti poseban porezni broj obveznika PDV-a, pa će onda stvar biti drugačija, to jest od svakog ćemo tražiti navedeni porezni broj i obračunavati PDV, kako bi... See more Koliko je meni poznato, na usluge prevođenja koje se fakturiraju pravnoj osobi sa sjedištem u inozemstvu ne obračunava se PDV jer se smatra izvozom.
Tako su barem meni tumačili u poreznoj upravi od samog uvođenja PDV-a i tako zapravo radim.
Kada Hrvatska postane članica Europske unije, onda ćemo i mi dobiti poseban porezni broj obveznika PDV-a, pa će onda stvar biti drugačija, to jest od svakog ćemo tražiti navedeni porezni broj i obračunavati PDV, kako bi inozemna tvrtka za taj PDV mogla umanjiti svoju obvezu.
No, što se tiče tečaja proz-a u Hrvatskoj, mene pitanje PDV-a tu previše i ne muči, jer zapravo PDV plaćen u inozemstvu ne odbija se od naših obveza plaćanja PDV-a. Očito će tu uslugu proz naplaćivati kao i članarinu, dakle iz matičnog ureda. Ako sam dobro pročitala, za taj tečaj se plaćanje može izvršiti na račun otvoren u Hrvatskoj, a to je vjerojatno nerezidentni račun, jer ne vjerujem da su u Hrvatskoj osnovali trgovačko društvo, udrugu ili predstavništvo. ▲ Collapse | | |
Jeste li Vi uopće u sustavu PDV-a?
Imam utisak da niste jer da ste ikada potpisivali prijavu PDV-a vidjeli biste da za sve ima odgovarajuća rubrika i da se svi prihodi prikazuju, čak i kad su izuzeti od PDV-a.
recimo, baš me zanima ovaj dio Vašeg posta. To znači da ja, ishodivši certifikat o rezidentnosti u svrhu izbjegavanja dvostrukog oporezivanja, novac primljen od naručitelja prijevoda, ne moram prijaviti u poreznoj prijavi ovdje kao svoje prihode koji podliježu PDV-u, budući je porez već plaćen u zemlji naručitelja?
Ako pak niste u sustavu PDV-a, onda Vas to ne treba uopće brinuti jer ni ne morate dokazati da je ta obveza izvršena.
Međutim, nemojte miješati PDV s porezom na dohodak. To je sasvim druga stvar. Prihod koji ostvarite bilo fakturiranjem prijevoda ili ugovorima o djelu podliježe uobičajenim stopama poreza na dohodak. S ugovorima o djelu je situacija još kompliciranija jer neovisno o tome da li po nekoj drugoj osnovi plaćate doprinose, morate uzeti u obzir da i po dohotku ostvarenom (jednokratnim npr.) ugovorom o djelu morate platiti zdravstveno i mirovinsko, odnosno tu obvezu mora izvršiti Vaš nalogodavac ako se tako dogovori ugovorom.
[Edited at 2007-03-16 20:41] | |
|
|
Kristina Kolic Croatia Local time: 02:25 English to Croatian + ... SITE LOCALIZER PDV obračunava davatelj usluge, a ne primatelj | Mar 16, 2007 |
Ne znam zbog čega mislite da bi PDV trebao obračunati i plaćati primatelj usluge, kada je to uvijek davatelj usluge koji za svoje usluge ispostavlja račun primatelju (korisniku) usluge.
Primatelj taj račun jedino ima obvezu podmiriti i prikazati u svojim poslovnim knjigama kao trošak!
Doista ne razumijem... | | | VIVA VOCE Ltd. Croatia Local time: 02:25 English to Croatian + ... TOPIC STARTER
Joj pa jesam. Samo što ja svoju prijavu uvijek dam popuniti nekom stručnom i ne gledam baš sve što tamo stoji... Jel to čudno? Mislim da baš i nije.
Možda ja nisam dobro postavila pitanje: Znači, ja to napišem u poreznu prijavu, ali ne platim PDV zato jer je plaćen vani? | | | VIVA VOCE Ltd. Croatia Local time: 02:25 English to Croatian + ... TOPIC STARTER i te kako to znam... :( | Mar 16, 2007 |
"morate uzeti u obzir da i po dohotku ostvarenom (jednokratnim npr.) ugovorom o djelu morate platiti zdravstveno i mirovinsko."
Ovo jako dobro znam, jer filmove prevodim uz takav ugovor, pa to na kraju ispadne jako, jako slabo plaćen posao. Ta je odredba stvarno jako izrabljivačka. | | | Oprilike tako | Mar 16, 2007 |
Ljerka Polegubić wrote:
Joj pa jesam. Samo što ja svoju prijavu uvijek dam popuniti nekom stručnom i ne gledam baš sve što tamo stoji... Jel to čudno? Mislim da baš i nije.
Možda ja nisam dobro postavila pitanje: Znači, ja to napišem u poreznu prijavu, ali ne platim PDV zato jer je plaćen vani?
Zato što je korisnik Vaše usluge u inozemstvu.
Potvrdu o rezidentnosti niste potpisivali zbog sebe ili hrvatske porezne uprave, nego zbog IRA. | |
|
|
VIVA VOCE Ltd. Croatia Local time: 02:25 English to Croatian + ... TOPIC STARTER
Dobro, taj dio smo razjasnili.
Zanima me još može li se kao porezna olakšica navesti i nabavka nekog CAT softwarea, uz predočenje računa? I kako taj račun u tom slučaju mora izgledati? Mora li biti hard copy sa žigom ili može biti ispis elektronski poslanog računa? | | |
Ljerka Polegubić wrote:
Zanima me još može li se kao porezna olakšica navesti i nabavka nekog CAT softwarea, uz predočenje računa? I kako taj račun u tom slučaju mora izgledati? Mora li biti hard copy sa žigom ili može biti ispis elektronski poslanog računa?
Naravno da se nabava sredstava za rad priznaje, ali ne kao porezna olakšica, nego kao čisti poslovni rashod.
Ako ga nabavljate iz inozemstva, da bi Vam se CAT ili bilo koji drugi softver (koji se tretira kao intelektualno/autorsko vlasništvo) priznao kao rashod, morate prvo podmiriti obveze. Sama forma računa je nevažna, potvrda o bankovnoj doznaci je dodatna potkrepa.
Ako ga nabavljate u fizičkom obliku (npr. na CD disku) morate platiti i carinu i PDV u Hrvatskoj.
Ako ga skidate s Interneta, tj. nabavljate u elektroničkom obliku, u tom se slučaju ne plaća carina, nego morate sami obračunati i prijaviti samo PDV, bez obzira da li ste obveznik PDV-a ili ne.
[Edited at 2007-03-16 21:00] | | | VIVA VOCE Ltd. Croatia Local time: 02:25 English to Croatian + ... TOPIC STARTER
ako se ja snađem u šumi tih propisa...
Vesna, odlični ste. Puno vam hvala! | | | Pages in topic: [1 2 3] > | There is no moderator assigned specifically to this forum. To report site rules violations or get help, please contact site staff » Novac i oko njega Trados Business Manager Lite | Create customer quotes and invoices from within Trados Studio
Trados Business Manager Lite helps to simplify and speed up some of the daily tasks, such as invoicing and reporting, associated with running your freelance translation business.
More info » |
| LinguaCore | AI Translation at Your Fingertips
The underlying LLM technology of LinguaCore offers AI translations of unprecedented quality. Quick and simple. Add a human linguistic review at the end for expert-level quality at a fraction of the cost and time.
More info » |
|
| | | | X Sign in to your ProZ.com account... | | | | | |