Glossary entry

English term or phrase:

valve gain

Dutch translation:

klepkarakteristiek

Added to glossary by blomguib (X)
Apr 26, 2006 11:36
18 yrs ago
2 viewers *
English term

gain

English to Dutch Tech/Engineering Mechanics / Mech Engineering regeltechniek
ik weet dat die vraag al eens gesteld is en wat het antwoord daarop was. Ik vraag mij echter af of dit hier precies van toespassing is. Het gaat om een octrooi van een kleppositioneersysteem, en alles draait om de "gain of the valve".

Voorbeeld: an ajustable gain is being calculated to compensate for size-related and position-related valve nonlinearities.

Ik vraag mij af of hier niet gewoon de verplaatsing van de klep in het algemeen mee wordt bedoeld, in plaats van specifiek de helling/steilheid van de verplaatsing. Ik weet dat dit muggenziften is, maar gezien de context van een octrooi, niet onbelangrijk.

Zijn er specialisten regeltechniek aanwezig in de zaal?

Proposed translations

+1
24 mins
Selected

klepkarakteristiek, afvoerkarakteristiek

in de regeltechniek is gain het output stuursignaal als functie van het inputmeetsignaal. Een kengetal van de regelaar dus.

In de klepmotor kan nog een van lineair afwijkend verband tussen stuursignaal en kleppositie ingebouwd zijn. De term hiervoor weet ik niet meer.

Een klepkarakteristiek tenslotte is het debiet door de klep als functie van de kleppositie.

Zo heb ik het altijd geleerd, en dat was voor mij logisch. Als ik echter google op klepkarakteristiek dan lijken er ook andere opvattingen over te bestaan. Ik hoop dat meer mensen hun input geven.

Peer comment(s):

neutral Harry Borsje : Moet dat hier dan niet een berekende a-lineaire stuurkarakteristiek zijn zdd. de klepkarakeristiek lineair wordt?
20 mins
Je kunt best gelijk hebben, maar dat kan ik in de gauwigheid niet zien. Onvoldoende kennis en zo... Het ging er mij om, de afzonderlijke componenten van de regelkarakteristiek aan te duiden. De korrectie hoeft niet altijd naar lineair te zijn!
agree FrederikDV (X) : zie hieronder, klepkarakteristiek = verband tussen opening klep en debiet. Volgens mij is dit wat bedoeld wordt, omdat men slechts het debiet kan beïnvloeden door de stand en de vorm van de klep. De "gain" is dus inherent aan de klep in die stand.
21 hrs
Something went wrong...
4 KudoZ points awarded for this answer. Comment: "dit is het inderdaad...past volledig in de rest van de beschrijving..Hartelijk dank aan beide voor de uitvoerige hulp!"
+1
21 hrs

klepkarakteristiek

Akkoord met Leo, maar te weinig plaats voor commentaar hierboven.

Door de viscositeit van vloeistoffen is het debiet door een leiding niet gewoon lineair evenredig met de doormeter van de leiding (afhankelijk van de stand van de klep). Wanneer de leiding smaller wordt, moet in verhouding een veel groter drukverschil worden aangelegd om eenzelfde debiet door te pompen. Het wordt zelfs nog ingewikkelder, omdat vloeistofstromingen zich turbulent gedragen, er ontstaan namelijk "kolken" en stromingspatronen die niet wenselijk zijn (zie ook Reynoldsgetal). Er moet dus een optimale stroming gevonden worden door middel van de afstelling van de klepopening. Een laminaire stroming is ideaal (geen turbulenties), maar meestal is dit debiet te laag voor industriële toepassingen. Over een bepaald bereik van druk en debiet bestaat toch een min of meer lineaire karakteristiek.

De klepkarakteristiek is het verband tussen de stand van de klep en het debiet.

(referenties hieronder)

"De klepkarakteristiek geeft het grafisch verband weer voor het doorgelaten debiet in % in functie van de klepheffing in %. "

"De regelklep heeft inherent een lineaire karakteristiek. Dat betekent dat bij een constante drukval over de klep de toename van de flow rechtevenredig is met de klepopening x (x=0 klep dicht, x=1 klep open): indien in een grafiek de flow wordt uitgezet tegen de klepopening x, dan zien we dus een rechte lijn. "

--------------------------------------------------
Note added at 21 hrs (2006-04-27 08:59:52 GMT)
--------------------------------------------------

In de laatste referentie komt men een idealisatie tegen van de werkelijkheid (het is een stuk uit een curus...). In de praktijk is dit slechts geldig over een bepaald bereik van druk, debiet en viscositeit. Wanneer de combinatie van deze waarden extremer wordt, krijg je turbulenties en gaat het lineaire verband niet meer op.
Peer comment(s):

agree Leo te Braake | dutCHem : De bovenste referentie lijkt ca 20 jaar oud. Toen ik -ongeveer op dit niveau- hier kennis mee maakte, gebruikten we nog volop de vaan-en-tuit-regelaars. De werking daarvan snapte ik, maar ik slaagde er nooit in om dat op bv tentamens correct te verwoorden
37 mins
Something went wrong...
Term search
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search