Glossary entry

Italian term or phrase:

COLMATURA

Romanian translation:

adăugare de vin în butoaie în timpul fermentării

Added to glossary by Adina Lazar
Apr 11, 2011 14:35
13 yrs ago
Italian term

COLMATURA

Italian to Romanian Science Wine / Oenology / Viticulture
COLMATURA - Operazione con la quale si tengono costantemente pieni i vasi vinari, al fine di impedire il contatto del vino con l'aria.
context:
Utilizzare a valle delle cartucce (per evitare una parziale colmatura che può verificarsi con l’uso di cartucce 0.45 μm).
traducere romana:
Utilizați înaintea filtrarii cu cartușe (pentru a evita o umplere parțială ce se poate verifica prin utilizarea de cartușe de 0.45 μm).
este corect sau in rom. exista alt termen?
Change log

Apr 23, 2011 09:33: Adina Lazar Created KOG entry

Proposed translations

+4
1 hr
Selected

adăugare de vin în butoaie în timpul fermentării

colmatura s.f. 1. umplere. 2. partea care se revarsă/care dă peste marginea unui recipient. 3. adăugare de vin în butoaie în timpul fermentării (pentru a completa pierderile). 4. (înv.) vârf.”
(Dicționar Italian-Român, Alexandru Balaci)

"Utilizzare a valle delle cartucce (per evitare una parziale colmatura che può verificarsi con l’uso di cartucce 0.45 μm)."

”La sfârșit utilizați mai multe cartușe (pentru a evita o operație parțială de adăugare de vin în butoaie în timpul fermentării, fapt ce se poate întâmpla atunci când se utilizează cartușe de 0,45 μm)."


"A valle, verso il basso: precipitare a v.; fig. nella parte finale, conclusiva, di un processo, di un fatto, di una situazione: verificheremo i problemi a v."
(http://dizionari.hoepli.it/Dizionario_Italiano/parola/valle....


--------------------------------------------------
Note added at 13 ore (2011-04-12 04:05:23 GMT)
--------------------------------------------------

1. Cuvântul ”colmatura/colmatură” nu există în dex: ”Niciun rezultat relevant pentru „colmatură”.” (http://dexonline.ro/definitie/colmatură)
2. Fraza citată nu conține cuvântul ”filtrare”.
3. delle cartucce = mai multe cartușe.
4. "VERIFICÁ vb. 1. a încerca, a proba, (pop.) a cerca, (înv. și reg.) a probălui, (înv.) a probăi, a probui. (A ~ un motor, un aparat.) 2. a cerceta, a controla, a inspecta, a revedea, a revizui, (înv.) a revedui, (grecism înv.) a teorisi. (A ~ toate scriptele întreprinderii.) " (http://dexonline.ro/definitie/verifica)
5. În contextul tău ”verificare” = ”succedere” = ”a se întâmpla”

Traducerea este a ta și tu hotărăști cum vrei s-o faci...
Note from asker:
da multumesc pentru " a valle" ...era esential
Utilizați la sfarsitul filtrarii cu cartușe (pentru a evita o colmatura parțială ce se poate verifica prin utilizarea de cartușe de 0.45 μm)...mi se pare mai corect din moment ce colmatura exista in rom.
Peer comment(s):

agree Daniela Ciobeica
33 mins
Mulțumesc!
agree Anca Maria Marin
16 hrs
Mulțumesc Anca!
agree corallia
21 hrs
Mulțumesc Corallia!
agree Tradeuro Language Services
19 days
Mulțumesc!
Something went wrong...
4 KudoZ points awarded for this answer.
10 mins

umplutura

...
Note from asker:
exista colmatura in loc de umplutura ? multumesc
Something went wrong...

Reference comments

17 hrs
Reference:

Atenţie!!!! umplere ≠ umplutură

http://dexonline.ro/definitie/umplere

UMPLUTÚRĂ, umpluturi, s. f. Ceea ce servește pentru a umple un spațiu, un gol etc. ♦ Spec. Preparat culinar care se introduce într-un înveliș comestibil, alcătuind împreună cu acesta o mâncare sau o prăjitură. ♦ Spec. Material granular sau pulverulent pus pe un teren pentru a-l înălța sau a-l nivela. ♦ Spec. Cantitate de praf de pușcă cu care se încarcă un cartuș (sau cu care se încărca altădată o armă de foc pe la gura țevii). ♦ Fig. Element de valoare minoră sau lipsit de valoare, introdus într-o operă literară, științifică, în sumarul unui periodic, într-un spectacol etc. (spre a le completa). – Umple + suf. -tură.
http://dexonline.ro/definitie/umplutură
Something went wrong...
20 hrs
Reference:

umplerea golurilor din vasele cu vin

Umplerea golurilor din vasele cu vin. Datoritǎ evaporǎrii vinului prin porii doagelor,contractǎrii volumului ca urmare a scǎderii temperaturii,a degajǎrii CO2,precum şi a scurgerilor neprevǎzute,în vasele cu vin apar goluri.
Acest fapt determinǎ contactul direct al vinului cu oxigenul din aer,ceea ce cauzeazǎ degradarea vinului prin oxidare sau contaminarea cu diferite boli aerobe.

Pentru a evita aceste neajunsuri,vasele cu vin se menţin în permanenţǎ pline. Umplerea golurilor trebuie facutǎ în mod regulat şi pe toatǎ durata de pǎstrare. Dupǎ terminarea fermentaţiei, golurile se completeazǎ sǎptǎmânal, în timpul iernii o datǎ la douǎ sǎptǎmâni iar în perioada urmǎtoare cel puţin o datǎ pe lunǎ.

Umplerea golurilor trebuie sǎ se facǎ cu vin sǎnǎtos şi limpede de aceeaşi calitate şi vârstǎ. În lipsǎ se va folosi un vin mai superior, cu condiţia sǎ nu dauneze calitaţii vinului din vasul cǎruia i se face plinul.

La umplere se folosesc galeţi din material plastic şi pâlnii pentru vase.Se vor evita scurgerile de vin în afarǎ,iar dacǎ acestea s-au produs se şterge şi se dezinfecteazǎ locul cu o cârpǎ înmuiatǎ în SO2,pentru a preveni formarea unor focare de boli.

===============
Daca mă uit mai atent...

A valle (în aval) înseamnă.... dopo di;
A monte (în amonte) înseamnă..... prima di
<< In usi fig., a monte e a valle si adoperano per indicare ciò che viene prima o dopo un fatto o problema.>>
AVÁL s.n. (În loc. adv.) În aval = (în legătură cu situația unui punct de pe cursul unei ape) mai aproape de vărsare (în comparație cu alt punct). – Din fr. aval.
_____ "În aval, se vor folosi cartuşe..."____

În practica oenologică se folosesc filtre de diferite tipuri şi capacităţi,care, în funcţie de principiul de funcţionare ,pot fi clasificate în: - filtre care lucrează prin colmatare,folosind ca material filtrant azbestul,celuloza sau diatomita (kiselgur),sub formă de fulgi sau pulberi; - filtre cu plăci ,la care materia filtrantă este comprimată în plăci rigide,ce se montează între ramele filtrului.

6.4.3.Limpezirea prin filtrare şi centrifugare.
Filtrarea şi centrifugarea sunt procedee mecanice utilizate în practica vinicolă pentru separarea suspensiilor din must sau vin . Aceste procedee sunt mult folosite datorită operativităţii lor şi gradului de limpiditate pe care-l asigură (mai ales filtrarea ).
Filtrarea. Este un procedeu mecanic de limpezire,care constă în trecerea vinului prin straturi filtrante,cu porozitate foarte fină,ce reţin elementele solide pe care le conţine vinul. Această lucrare se realizează cu ajutorul unor utilaje speciale numite filtre ( fig.6.10 ).
Toate tipurile de filtre sunt formate dintr-un “ schelet “ şi un “material filtrant” . Vinul introdus printr-un capăt al filtrului,traversează materialul filtrant aşezat în straturi,care reţine particulele solide aflate în masa sa.
În practica oenologică se folosesc filtre de diferite tipuri şi capacităţi,care, în funcţie de principiul de funcţionare ,pot fi clasificate în:
- filtre care lucrează prin colmatare, folosind ca material filtrant azbestul, celuloza sau diatomita (kiselgur), sub formă de fulgi sau pulberi;
- filtre cu plăci, la care materia filtrantă este comprimată în plăci rigide, ce se montează între ramele filtrului.

Filtrul cu kiselgur foloseşte ca material filtrant pământul de infuzori (diatomita sau kiselgurul). Materialul folosit se introduce în aparat atât la începutul,cât şi în timpul lucrului. Filtrul este prevăzut cu un dozator,care asigură alimentarea sa continuă cu o cantitate reglabilă de kiselgur, aflat într-un vas de amestecare unde este menţinut în agitaţie continuă. Sitele filtrului, conice sau discoidala,sunt confecţionate din oţel inoxidabil. Există şi filtre care folosesc pânza ca suport pentru colmatare. Acestea prezintă o serie de inconveniente în comparaţie cu filtrele cu site metalice şi se folosesc mai puţin.
Something went wrong...
Term search
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search